Editie 3, 2022

Kies hieronder een editie van Nurse Academy O&T of bekijk alle leermodules.

Kwetsbare ouderen kunnen na ziekenhuisopname revalideren in de geriatrische revalidatiezorg, onder andere na een ziekenhuisopname vanwege een COVID-19-infectie. Hoe het met deze ouderen gaat in de thuissituatie, na ontslag uit de geriatrische revalidatiezorg (GRZ), is onderzocht in een kwalitatief onderzoek. Centraal staat de vraag welke problemen deze ouderen ervaren in de thuissituatie, de eerste weken na ontslag uit de GRZ.

Lees verder

Mevrouw Jansen (88) belt zo vaak met 112, de huisartsenpost en de thuiszorg, dat de toegang tot zorg voor anderen in gevaar komt. Klinische GGZ-behandelingen heeft ze afgebroken of afgewezen en waarschijnlijk is zij medicatieontrouw. Omdat betrokken zorgprofessionals niet meer weten wat ze met de situatie aan moeten en het zorgsysteem vastloopt, vragen ze een consultatie aan bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

Lees verder

In de zorg voor de geriatrische patiënt komen zowel polyfarmacie als valincidenten vaak voor. Polyfarmacie kan het risico van valincidenten verhogen. Er worden jaarlijks veel geriatrische patiënten na een val op de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis gepresenteerd. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal patiënten met polyfarmacie toe. Er vinden meer valincidenten plaats en beide zorgen voor een afname van kwaliteit van leven, een hogere mortaliteit en een behoorlijke...

Lees verder

Sociaal aanraken is een eerste levensbehoefte en cruciaal in ons leven. Tijdens de COVID-19-pandemie is een gebrek aan sociaal aanraken ontstaan door afstand houden en weinig tot geen bezoek thuis of in instellingen. In dit artikel beschrijven we welke betekenis sociaal aanraken heeft, welke zintuigen hierbij een rol spelen en hoe (technologische) oplossingen het sociaal aanraken kunnen vervangen, ondersteunen of simuleren.

Lees verder

Iedere dag belanden 282 ouderen (65+) door een val op de SEH, dit is slechts 10% van het totaalaantal valongevallen van ouderen. Ouderen kunnen zelf veel doen om hun valrisico te verlagen, maar zij zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Het is daarom belangrijk dat professionals een valrisico tijdig signaleren en ouderen informeren over valpreventie.

Lees verder

Aan welke criteria moet u voldoen wanneer onvrijwillige zorg de enige mogelijkheid lijkt te zijn om zorg te verlenen aan een cliënt in het kader van de algemene dagelijkse levensverrichtingen? In dit artikel wordt op deze vraag, aan de hand van een casus, antwoord gegeven.

Lees verder

Vasculitis is de verzamelnaam voor een aantal ernstige, chronische ziektebeelden waarbij de wand van bloedvaten ontstoken raakt. Daardoor krijgen achterliggende organen onvoldoende zuurstof, waardoor ze minder gaan functioneren of zelfs afsterven. Bij drie vormen van vasculitis is een verband aangetoond tussen de ziekte en de aanwezigheid in het bloed van antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen oftewel ‘ANCA’. In dat geval spreken we van 'ANCA-geassocieerde vasculitis', of...

Lees verder

Mensen met dementie moeten zich continu aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Niet alleen het geheugen gaat achteruit, maar ook de omgeving verandert door een toename van zorgafhankelijkheid. Naar verwachting wordt het merendeel van de mensen die lijden aan dementie uiteindelijk opgenomen in een verpleeghuis. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat het belangrijk is een thuisgevoel te creëren voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven in de laatste levensfase.

Lees verder

Tijdens de uitvoering van werkzaamheden in de dagelijkse praktijk van een verpleegkundige kunnen incidenten optreden die direct of indirect consequenties hebben voor de patiëntenzorg. Door deze incidenten te melden en te onderzoeken kunnen onderliggende barrières (knelpunten) geïdentificeerd worden. Op basis van de analyse van deze barrières worden verbetermaatregelen geformuleerd en geïmplementeerd in de zorg.

Lees verder

De nieuwste editie

Editie 3, 2022

Inloggen